Restauratie

Duinwijk bestaat uit een voorhuis en acherhuis. Het voorhuis is de voormalige burgemeesterswoning. Dit is een Rijksmonument. Het achterhuis is de voormalige schuur die ook dienst heeft gedaan als pension.  De afgelopen jaren is het Rijksmonument, de burgemeesterswoning onder handen genomen. In samenwerking met het National Restauratiefonds, Monumentenwacht Noord-Holland, Pronk Restauraties en vele andere partijen is het huis weer in oude luister hersteld. 

 

Pronk restauraties heeft de uitvoering verricht. Met veel kennis en kunde hebben zij het huis hersteld. Hun ervaringen zijn te lezen in het 

artikel: Duinwijk.

De stellages staan om het hele huis. Al het metsel- en houtwerk is centimeter voor centimeter aangepakt. Het glas is vervangen voor monumentenglas. 

De kolommen worden verwijderd. De pilaren zijn rot.  De verzakkingen leiden ertoe dat het balkon gevaarlijk naar beneden helt. Een rigoreuze aanpak is noodzakelijk. Op het balkon ontbreken de spijlen. De betimmering rondom de spijlen zijn door de tand des tijds verdwenen. Er is een studie gedaan van verschillende oude foto's. Detailtekeningen zijn daarna gemaakt om het balkon weer in de oude luister terug te brengen. 

De oude pilaren zijn verwijderd en liggen in de tuin. Verrot en hersteld met PVC en beton. In het register voor rijksmonumenten staat: 'Het houten balkon erboven rust op, oorspronkelijk vier, houten Dorische zuilen waarvan de schachten voorzien zijn van entasis.'

 

De oorspronkelijke zuilen van Duinwijk hebben geen groef zoals de Dorische zuil. Het is een Toscaanse of Georgiaanse zuil. Deze zuilen zijn glad. Op foto's is te zien dat de originele zuilen versmallen (entasis) naar boven toe. De nieuwe zuilen zijn terugbracht naar het origineel. Georgiaans en voorzien van een entasis. 

De vier zuilen zijn op locatie gemaakt. Ze zijn van mahoniehout. 

De zuilen zijn geschilderd in de juiste kleur en liggen klaar om geplaatst te worden. 

De zuilen worden in het ochtendgloren getakeld onder het balkon. Ze staan weer op hun plek. Het huis is weer compleet. 

Deuren geven een huis karakter. In de loop der tijd waren de deuren betimmerd met platen. Bij het weghalen van de oude platen kwamen de oude 19de eeuwse twee panelen deuren te voorschijn. Het profiel was soms nog aanwezig.  Alle deuren zijn kaalgeschuurd en hebben de originele betimmering en kleur gekregen. 

Een bakgoot (brede dakgoot) van hout met zinkingelegd wordt hersteld. Nieuw zink is geplaatst. De kunststofregenpijpen zijn overal vervangen voor zink. De verrotte daklatten zijn direct meegenomen en vervangen. 

Het fundament van het balkon is nog origineel en in goede staat. De omlijsting wordt er weer omheen gezet en afgewerkt met zink. Ook de nieuwe regenpijpen zijn vervangen. Grijs PVC is zink geworden. 

Onder de meeste ramen zijn gaten geslagen voor ventilatie van de gaskachels. Deze zijn allemaal hersteld. 

Verschillende muren die tussentijds zijn geplaatst zijn weg en een verlaagd plafond is weggehaald. De oude, originele tuindeuren zijn zichtbaar geworden. En ook de oude buitenmuur is er weer, alles in uitstekende staat.

Met het terugbrengen van de originele deuren en twee doorgangen is de zogenoemde enfilade weer zichtbaar. In het Rijksregister voor monumenten wordt hieraan gerefereerd: 'De drie genoemde kamers vormen tezamen een enfilade waarvan de deuren oorspronkelijk in één lijn lagen'. 

Oud behang uit vervlogen tijden hangt nog tegen het plafond aan. De laatste resten worden bewaard. Er wordt over een nieuwe bestemming nagedacht... 

De dakpannen zijn stuk voor stuk afgeschraapt. Hiermee krijgen de dakpannen hun kleur terug en wordt voorkomen dat het glazuur wordt aangetast.  

De luiken waren door de jaren heen met regelmaat hersteld. Alle luiken zijn volledig opgeknapt en soms nagemaakt. De omlijsting was in de meeste gevallen vergaan. De eiken binnenpanelen zijn voor een groot deel hersteld. De wit-rode  kleur is er na de oorlog opgezet. De kleuren zijn weer teruggebracht naar het origineel.

De muurankers houden de balken op hun plek. Hierdoor blijft ook de gevel recht staan. Alle ankers zijn verwijderd schoongemaakt, geverfd en en weer teruggeplaatst.  

De ankers zitten vast aan een windveer en sleutel. Dat is een gietijzeren pin die aan de balk wordt vastgezet. Bijna overal waren de windveren op. Nieuwe gietijzeren pinnen zijn geplaatst waarmee alles weer goed vast zit. Daarnaast is een deel van de kilgoot zichtbaar. Deze zijn overal vervangen en hersteld. 

Op verschillende plekken zijn planken verwijderd en kwamen gaten te voor schijn. Deze zijn gedicht met de juiste bakstenen (een rode handvormsteen). 

De burgemeesterswoning heeft vele deuren. Op sommige plekken zaten moderne boarddeuren. Helaas ontbraken de originele deuren. Verschillende deuren uit het achterhuis (de schuur) zijn nog origineel. Deze zijn opgeknapt en hergebruikt in het voorhuis. 

De zwart marmeren schouw in de woonkamer is verzakt doordat de ondergrond is ingeklonken. De schouw is uit elkaar gehaald. Het metselwerk is afgebroken en opnieuw opgericht. Daarna is de schouw weer in elkaar gezet. Hij kan er weer honderd jaar tegenaan. Alsof er niets is gebeurd...

Vele dakpannen zijn kapot. Op zoek naar meer dan 300 bruin geglazuurde kruispannen. Er zijn verschillende varianten. Omdat ze exact moeten aansluiten moet de juiste variant worden gevonden. Bij Ari Oud in Zuid Schermer worden ze gevonden. 

De voordeur is nog in redelijke staat. De deurroosters heeft glazen raampjes die ooit open konden. Deze zijn hersteld en het gietwerk is weer teruggebracht naar de originele kleur. Een lantaarn en vlaggenstok zijn aangebracht. Daarmee kan iedereen gepast ontvangen worden.